29 Mayıs 2012 Salı

CANTIK BÖREĞİ

 

Tatar yemeklerine kıyık cantık ile devam ediyoruz, kıyık cantıka internet sayesinde ulaştım,
eskişehir mesudiye köyü ve polatlı toydemir köylerinin tanıtımlarında ismi geçiyordu,
tarife bir forumda rastladım, hamurun tarifini veriyor geri kalanı ise resimlerle tarif ediyordu, ancak resimler bulanık çıkmıştı
tarifdeki hamur ile cantayık cantık ismiyle verdiğimiz yine polatlı toydemir çıkışlı tarif aynı galiba yalnız şekil farklılığı var
bu cantık kıyılarının kıvrılmasından dolayı kıyık cantık ismini almış olmalı


Yapılışı:
Cantık, Kırım Türklerine ait bir böreğin adıdır. Tatar da denilen Kırım Türkleri genelde et ve hamuru birleştirerek oluşturdukları börekleri ana yemek olarak tüketirler. Eskiden daha yaygın olarak yenilen bu yemekler günümüzde özel günlerde yapılıyor. Bu yemekler arasında cantık, köbete, tabak börek (günümüzün mantısı), kaşık börek (sulu mantı) ve çi’börek de sayılabilir.
Malzemeler:
  • 3 adet ekmek hamuru
  • 2 adet soğan
  • 400 gram dana kıyma
  • 1tatlı kaşığı tuz
  • 1çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Büyükçe 1 su bardağı sıvıyağ (Biz zeytinyağı ve mısırözü yağı karışımı kullandık.)
  • Cantık için öncelikle soğanlar küp küp doğranır. İçine tuz ve karabiber serpilir ve kıyma ile karıştırılır. Bu karışım bir kenara konur. Genelde bu kıyma karışımı hamurun içine kavrulmadan, çiğ olarak konur. Fakat bazı kişiler önce kavurup sonra da hamurun içine koyabiliyorlar. Kavrularak da lezzetli oluyor, ama annem orijinal haline sadık kalıyor.
    Kıyma karışımı hazırlandıktan sonra sıra hamurun hazırlanmasına geliyor. Arzu ederseniz hamuru kendiniz de mayalayabilirsiniz. Biz fırından alınmış ekmek hamurunu kullanmayı tercih ediyoruz. Ekmek hamurundan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Bu parçalar elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar un ile yuvarlanır. Ceviz büyüklüğündeki toplar oluşturulur.
    Cantık Yağlanması
    Cantık Yağlanması
    Dizme işleminde dikkat edilmesi gereken cantıkların etli kısmının alt tarafa gelmesi ve cantıkların kapatıldığı kenarın üst tarafa gelmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder